nog een paar voorbeelden

Aanscherping van ’Lean Manufacturing’ bij een producent van houten kozijnen
Na implementatie van ’Lean Manufacturing’ werd de bedrijfsleiding geconfronteerd met onverklaarbare verliezen. Een analyse van de processen leerde dat de toepassing van de standaard principes niet paste bij dit bedrijf. De regels zijn aangepast en (opnieuw) ingevoerd. Ik heb het management van goede stuurinformatie voorzien die zij gebruikt om haar besluiten en acties op te baseren. Deze opdracht is succesvol afgerond.

Management Ondersteuning bij een grote detailhandelsketen
Het bedrijf maakte al jaren aanzienlijke verliezen en het vermogen was verdwenen. De interne processen waren verouderd. Tijd om verbeteringen op eigen kracht door te voeren ontbrak. Ik vond een keten met weinig overlappende vestigingsplaatsen die open stond om de filialen samen te voegen, met één centraal magazijn en een modern systeem. Het verlies zou worden opgelost. Ondanks steun van o.a. de bank, was de oplossing voor mijn opdrachtgever onacceptabel. Omdat er geen zinvol alternatief scenario (be)denkbaar was, heb ik mijn opdracht beëindigd. Helaas is het bedrijf later failliet gegaan.

Sanering van Nederlands productiebedrijf
Ook dit bedrijf maakte al jaren verlies. Er was een strategische koper, die vooraf een kostenreductie eiste. De lonen bleken hoger dan bij vergelijkbare bedrijven. Alle medewerkers hebben vrijwillig gemiddeld 10% van hun loon ingeleverd. De negatieve balans werd gesaneerd door een (vrijwillig) akkoord met crediteuren en belastingdienst. Deze opdracht is succesvol afgerond.